• Vastuullisuus
10.10.2022

Ensimmäinen maalämpöä käyttävä eQ Asuntorahastojen asuinrakennus – case Malin Trällin kuja

  • Asunnot

  • aurinkopaneeli

  • energiatehokkuus

  • maalämpö

  • vastuullisuus

Uuden asuinrakennuksen, Malin Trällin kuja 1:n, lämmitysmuodoksi on valittu maalämpö. eQ Asuntorahastojen vastuullisen asuntosijoittamisen mukainen uusi kerrostalo sijaitsee Turun uudella asuinalueella merellisessä Herttuankulmassa. Asuinrakennus onkin nimetty Herttuankulman Fagotiksi. Ydinkeskustaan on matkaa vain pari kilometriä. Uudiskohde on esimerkki eQ Asuntorahastojen asuntosijoittamisen linjauksista laadukkaan, kodikkaan ja ympäristöystävällisen vuokra-asumisen osalta.

Turun Malin Trällin kuja 1 on ensimmäinen eQ Asuntorahastojen asuinrakennuksista, jonka lämmitysmuotona on maalämpö. Kuusikerroksinen asuinrakennus valmistui lokakuussa 2022. Kohteen rakentamisesta vastasi rakennusyhtiö Lapti. Vuokratalon 75 asuntoa ovat kooltaan yksiöistä kolmioihin. Modernit ja energiatehokkaat vuokra-asunnot ovat hyvin varusteltuja ja niiden lasitetut parvekkeet lisäävät osaltaan asuinviihtyisyyttä. Asuinrakennuksessa on lisäksi talosauna ja ulkoiluvälinevarasto.

Uudiskohteissa toteutuvat energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys

eQ Asuntorahastot sijoittavat ainoastaan uudisrakennuksiin, jotta energiatehokkuus ja ympäristöystävällisyys toteutuvat. Kohteissa suositaan paikallista lämmöntuotantoa ja mahdollisuuksien mukaan maalämmön käyttöä. Kaikkiin eQ Asuntorahastojen uusiin asuinrakennuksiin toteutetaan aurinkopaneelit kiinteistösähkön tuotantoa varten. Myös Malin Trällin kujan katolle rakentuu oma aurinkovoimala paneeleineen, joka tuottaa kiinteistösähkön lisäksi sähköä maalämpöjärjestelmän käyttöön.

– Haluamme edistää ympäristöystävällisiä ratkaisuja ja siksi toteutamme aurinkopaneelit kaikkiin asuntokohteisiimme. Maalämpö tavoitteena ei aina onnistu. Olemme erityisen tyytyväisiä, että Malin Trällin kujalla se mahdollistui, kertoo kiinteistökehityspäällikkö Juho Koskinen eQ:lta.

Ahtaiden kaupunkitonttien haasteet ratkottiin Malin Trällin kujalla

Maalämpöjärjestelmä saatiin mahdutettua Malin Trällin kujalle, vaikka asuinrakennus sijoittuu tiiviisti rakennettuun kaupunkiympäristöön. Toteutuksen mahdollisti hyvä yhteistyö lämpöjärjestelmän suunnittelijoiden ja rakennusliikkeen kanssa. Jotta maalämpöjärjestelmän teho vastaa kerrostalon energiankäyttötarpeita, edellytyksenä on useiden maalämpökaivojen rakentaminen tontille.

Kaivokentän toteuttamisessa oli haasteensa, sillä kaivot tulee sijoittaa rakennusohjeistuksien mukaisille etäisyyksille. Malin Trällin kuja 1:ssa ei ole juurikaan maavaraisia alueita maalämpökaivoja varten ja siksi osa kaivoista toteutettiin uudisrakennuksen alle. Päätös maalämmön toteuttamisesta edellytti kiinteistön lämmönjakohuoneen koon kasvattamista.

Maalämpö kasvattaa kiinteistön omavaraisuutta

Maalämmön käyttö vähentää riippuvuutta energian hinnan vaihteluista, siksi eQ Asuntorahastot toteuttavat maalämmön asuntokohteisiin aina, kun se on mahdollista. Omavaraisuus energian osalta nostaa Malin Trällin kujan E-lukua, mikä lisää asuinrakennuksen arvostusta sijoittajien ja ympäristövastuullisten vuokralaisten keskuudessa.

Maalämpöjärjestelmä tuottaa lämpöä moninkertaisesti kuluttamaansa sähköenergiaan verrattuna, joten maalämmön käyttö pienentää Malin Trällin kujan lämmityskuluja kasvattaen kohteen nettotuottoa ja arvoa.

Paikallisesti tuotettu energia pienentää ylläpitokustannuksia

Tehokkaasti ja paikallisesti tuotettu energia pienentää Malin Trällin kujan ylläpitokustannuksia. Paikallinen lämmöntuotanto myös vähentää infran rakentamisen tarvetta.

Uuden kuusikerroksisen asuinrakennuksen ympäristöystävällisyyttä kasvattaa sekin, että kiinteistön ylläpitoon tarvittava sähkö tuotetaan suurelta osin aurinkoenergialla. Kerrostalon katolla olevat aurinkopaneelit tuottavat vihreää sähköä sekä kiinteistön käyttöön että maalämpöpumppujen toimintaan. Päästöttömästi ja paikallisesti tuotettu sähkö hyödyttää yhteiskuntaa, kohteeseen sijoittaneita sekä vuokralaisia. Vastuullisilla ympäristöpäätöksillä on suotuisia seurauksia.

– Maalämpö on arvovalinta, joka lisää vuokra-asuntojen kiinnostavuutta. Voimme ylpeänä todeta, että aurinkoisina päivinä Malin Trällin kuja 1 on hyvinkin omavarainen energiantuotannon osalta, summaa Koskinen.