• Kiinteistökehitys,
  • Liikepaikat,
  • Vastuullisuus
5.12.2022

Kauppakeskus Liilassa ja Retail Park Vantaanportissa on tehostettu energiankäyttöä

  • energiatehokkuus

  • kauppakeskus

  • kiinteistökehitys

  • vastuullisuus

Kiinteistöjen energiatehokkuuden parantaminen ja ennakoiva kunnossapito ohjaavat eQ:n kiinteistörahastojen toimintaa. Ennakoivista toimista on hyötyä nyt, kun energian saatavuudessa on haasteita ja hintoihin kohdistuu nousupaineita. Kauppakeskus Liilassa ja Retail Park Vantaanportissa energiankäyttöä ja -tuotantoa on parannettu suunnitelmallisesti.

Kauppakeskus Liilassa Espoossa on käynnissä sekä toteutettu hankkeita, joiden tavoitteena on kiinteistön energiatehokas ylläpito. Liilan arvoihin kuuluu vastuullinen ja kestävää kehitystä tukeva toiminta yhdessä vuokralaisten kanssa. Keskeisiä vastuullisuustekoja ovat energian säästäminen ja sähkön sekä maalämmön tuottaminen paikan päällä. Hyöty jakautuu vuokralaisille asti.

Uusiutuvaa sähköä tuotetaan Liilan katoilla

Liilan katolle asennettiin aurinkopaneelit syksyllä 2022, ja uusiutuvaa sähköä on tuotettu jo yli 20 000 KWh:n verran kauppakeskuksen tarpeisiin. Jo asennettujen aurinkopaneelien arvioidaan tuottavan noin 17 prosenttia kauppakeskuksen vuosittaisesta sähkönkäytöstä. Suunnitelmissa on lisätä aurinkopaneelit Liilan toisen kiinteistön katolle. Vuokralaiset voivat seurata tuotantomääriä reaaliajassa sovelluksen kautta.

Tontilla tuotetulla energialla on iso ympäristö- ja kustannusvaikutus. Siksi Liilassa on käynnissä myös maalämpöhanke. Noin 60 maalämpökaivon kaivaminen tontille vaiheistetaan siten, että haitat asiakkaille jäävät mahdollisimman vähäisiksi. Maalämpöä hyödyntämällä tuotetaan Liilan ekologinen lämmitys ja jäähdytys vuodesta 2023 alkaen.

– Kohonneiden energiakustannusten aikaan esimerkiksi aurinkosähkön tuottaminen paikan päällä on keskeinen investointi, jonka takaisimaksuaika on lyhentynyt, kertoo kohteen kiinteistöpäällikkö Sanna Männistö Newsecilta.

Vastuulliset vuokralaiset osallistuvat energiatalkoisiin

Liilan vuokralaisina on useita kansainvälisiä myymäläketjuja, jotka panostavat vastuullisuuteen. Kauppakeskuksessa tehtyjen remonttien yhteydessä on osittain siirrytty LED-valaistukseen ja jäljellä olevien valaisimien päivittäminen on työn alla. Vesikalusteet ovat vettä säästäviä ja vuotovahdit hälyttävät alkavista vuodoista. Hyvin suunniteltu jätehuolto lajittelu- ja kierrätysmahdollisuuksineen helpottaa vuokralaisten toimintaa.

– On mukava työskennellä eQ:n kiinteistörahastojen vastuullisessa kohteessa, Liilassa, jossa halutaan tavoitteellisesti parantaa energiatehokkuutta, Sanna Männistö summaa.

Myös Vantaanportissa tuotetaan aurinkosähköä ja maalämpöä

Retail Park Vantaanportti on vilkas liikekeskus Kehä 3:n varrella. Kokonaisuuteen kuuluu kolme liikerakennusta, joissa on 24 000 neliötä liiketilaa. Vuokralaisina on eri toimialojen yrityksiä isosta päivittäistavaramyymälästä autoliikkeisiin sekä vapaa-ajanpalveluihin. Pitkäaikaisia vuokralaisia on useita. Liikekeskuksen sijainti palvelee autoilevia asiakkaita, ja Vantaanportissa onkin mittavat pysäköintialueet asiakkaille.

Vantaanportissa energiankäyttöä ja -tuotantoa on parannettu tavoitteellisesti. Aurinkosähkön tuottamisesta B- ja C-talojen katoilla on kokemuksia jo noin kuuden vuoden ajalta. Viimeinen Retail Parkin kolmesta kiinteistöstä saa oman aurinkovoimalansa lähiaikoina. Valveutuneet vuokralaisetkin ovat kannustaneet tähän.

Maalämpöön varauduttiin uudistamalla talotekniikka

Myös Vantaanportin tontilla on käynnissä maalämpöurakka. Kaukolämpö korvataan maalämmöllä hankkeen valmistuessa alkuvuonna 2023. Siirtymistä maalämpöön on valmisteltu uusimalla talotekniikka automaatioineen. Automatisoitu lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä lisää energiatehokkuutta sekä käyttäjäviihtyvyyttä. Tiloissa on sopiva lämpötila ja ilmanvaihto ilman, että vuokralaisten tarvitsee puuttua säätöihin.

– Suunnitelmat tuottaa uusiutuvaa energiaa paikan päällä on käynnistetty jo ennen energiahintojen nousua, ja nyt on erityisen hyvä aika toteuttaa ne, kertoo kohteen kiinteistöpäällikkö Laura Pitkänen, Newseciltä.

Vuokralaiset tyytyväisiä energiatehokkuutta parantaviin toimiin

Retail Park Vantaanportissakin käytössä on pääosin LED-valaistus. Julkisivua sekä pihavalaistusta on uudistettu, mikä tuo modernia näkyvyyttä liikekeskukselle. Lisää parannusta on luvassa keväisessä hankkeessa, jossa piha-, pysäköinti- ja istutusalueet saavat uuden tyylikkään ilmeen.

– Vantaanportin vuokralaiset ovat kaikkineen olleet tyytyväisiä energiatehokkuutta parantaviin investointeihin, joiden seurauksena energiaa säästyy ja energiakuluihin voidaan näin vaikuttaa, summaa Laura Pitkänen.

Ympäristösertifikaatit kertovat onnistumisista

Liilan molemmille rakennuksille, samoin kuin Retail Park Vantaanportin kolmelle rakennukselle, on myönnetty BREAAM In-Use ympäristösertifikaatit. Vuokralaisten apuna toimivat kohteiden energiamanagerit, jotka seuraavat ja raportoivat energiankulutuksesta liiketiloissa. Näin parannustoimet kohdistuvat oikein ja niillä saadaan paras vaikuttavuus.

– Edistämme eQ:n kiinteistörahastojen kohteissa energiatehokkuutta tavoitteellisesti niin kiinteistöjen ylläpidossa kuin korjaustoimilla. Käytämme ainoastaan vihreää ostosähköä ja autamme vuokralaisyrityksiä omien tavoitteidensa saavuttamisessa. Näin huolehdimme yhdessä ympäristövastuullisuudesta, kertoo kiinteistökehitysjohtaja Sirpa Lamminluoto, eQ Liikekiinteistöt.