• Työympäristö
22.3.2024

Toimiston sisäilma raikkaaksi pienin konstein

  • toimisto

Tuntuuko toimiston sisäilma tunkkaiselta? Sisäilman laatuun vaikuttaa moni tekijä − liian korkeasta huonelämpötilasta aina uusista kalusteista irtoaviin yhdisteisiin. Onneksi myös kiinteistöjen käyttäjät voivat pienillä teoilla vaikuttaa sisäilman laatuun ja sitä kautta tilojen yleiseen viihtyisyyteen. Kiinteistöjen huolto ja kiinteistöpäälliköt auttavat myös mielellään sisäilmaa koskevissa kysymyksissä.

Näin jokainen voi huolehtia hyvästä sisäilmasta

1. Pidä työpiste järjestyksessä

Säännöllisellä siivouksella on todettu olevan selvä yhteys sisäilman laatuun ja sitä kautta työntekijöiden jaksamiseen ja viihtyvyyteen. Paperipinot, käytetyt lounasrasiat ja koriste-esineet paitsi keräävät pölyä myös vaikeuttavat siivoojan työtä. Siivoa siis tärkeät dokumentit ja kirjat mappeihin ja kaappeihin, vie turhat paperit paperinkeräykseen, järjestä laitteiden johdot piiloon ja pidä työpöytäsi mahdollisimman tyhjänä. Siisti työpiste auttaa myös keskittymään paremmin!

Sisäilman kannalta on myös suositeltavaa säilyttää eväät keittiössä, jättää ulkovaatteet naulakkoon ja käyttää toimistolla sisäkenkiä. Voimakkaiden hajusteiden käyttöä kannattaa välttää, sillä tuoksuyliherkkyys on varsin yleistä.

2. Tunnista allergisoivat huonekasvit

Viherkasvit raikastavat ja kosteuttavat sisäilmaa ja tuovat toimistoon tunnelmaa. On hyvä kuitenkin muistaa, että monet huonekasvit ovat allergisoivia. Esimerkiksi vanhat suosikit jukkapalmu, limoviikuna ja viirivehka aiheuttavat joillekin allergiaoireita. Valitse siis vähän allergisoivia lajeja. Kasvien pintamulta kannattaa myös vaihtaa säännöllisesti, sillä siihen kertyy hometta.

3. Ilmoita ongelmista eteenpäin

Jos sisäilma tuntuu tunkkaiselta, huomaat kosteutta kertyvän kattoon tai seiniin tai lämpötila tuntuu joko liian korkealta tai liian alhaiselta, ota yhteyttä kiinteistön huoltoon.

Kiinteistön huolto testaa ja huoltaa talotekniikan automaatio- ja ilmanvaihtojärjestelmiä säännöllisesti, jotta ilmanvaihto toimii moitteettomasti.

Joskus liian korkea sisälämpötila saa ilman tuntumaan raskaalta. Se saattaa aiheuttaa väsymystä ja ihon, silmien ja hengitysteiden ärsytysoireita. Liiallinen lämpö voi myös aiheuttaa erilaisten epäpuhtauksien vapautumista rakennusmateriaaleista.

Sisälämpötilaa pudottamalla voi säästää runsaasti energiaa, mutta myös viihtyvyys pitää huomioida. Liian alhainen lämpötila saattaa aiheuttaa kosteuden tiivistymistä kiinteistön rakenteisiin.

Näin yritys tai organisaatio voi huolehtia hyvästä sisäilmasta

1. Varmista, että tilassa työskentelee sopiva määrä ihmisiä

Jos samassa tilassa työskentelee liian monta ihmistä sen kokoon nähden, sisäilman laatu saattaa heikentyä. Ilmanvaihto on mitoitettu tilan ja sinne mahtuvan ihmismäärän mukaan, ja tämä kannattaa huomioida tilasuunnittelussa.

2. Sijoittele toimistokalusteet hyvin

Työpisteiden ja muiden kalusteiden sijoittelu, koko ja määrä vaikuttavat siihen, millaiseksi sisäilma koetaan. Jos kalusteet ovat suuria ja niitä on paljon, ne saattavat rajoittaa ilman kiertämistä tilassa.Kannattaa varmistaa, ettei kalusteita ole sijoitettu liian lähelle ilmanvaihtoventtiilejä niin, että ne estävät ilman kiertämisen vapaasti. Kalusteiden välillä pitäisi myös olla riittävästi tilaa.

3. Älä unohda muuttosiivousta

Jos yrityksesi muuttaa uuteen kiinteistöön, vanha irtaimisto on aina puhdistettava edellisen kiinteistön epäpuhtauksista. Irtaimisto tulee puhdistaa myös korjaustöiden jälkeen.

eqhaku.fi-sivuston Talo-oppaasta löydät sisäilmastoa koskevan ohjeistuksen kirjoittamalla kiinteistösi osoitteen ja siirtymällä Huolto ja turvallisuus -sivulle. Samalta sivulta löydät myös lomakkeen sisäilmaongelmasta ilmoittamiseen.