• Kiinteistökehitys,
  • Vastuullisuus
12.4.2021

Vantaan Gate8 Business Parkin toimitilat Aviapoliksessa siirtyvät maalämpöön

  • kiinteistökehitys

  • maalämpö

  • vastuullisuus

Maalämpö suurien kiinteistöjen energiavalintana yleistyy. Taloyhtiöt ovat siirtyneet sankoin joukoin maalämpöön viime vuosina ja myös monet suuret kiinteistöt ovat huomanneet maalämpöön siirtymisen taloudelliset ja ilmastoystävälliset edut. Yhtenä viimeaikaisista esimerkeistä on Gate8 Business Parkin toimitilat, sisältäen kiinteistöt Piano ja Presto, Aviapoliksessa, jotka ovat siirtymässä Rototecin poraamaan maalämpöön ja maaviileään nykyisestä kaukolämpö- ja jäähdytysjärjestelmästä. Lämmitettävää ja viilennettävää pinta-alaa kohteessa on yhteensä n. 15 000 brm².

Gate8 säästää ilmastoteollaan 95 tonnia CO² päästöjä, joka vastaa autolla ajoa 17 kertaa maapallon ympäri. Rototec toteuttaa projektin yhteistyössä Tom Allen Seneran ja Konsulttitoimisto Enersyksen kanssa.

Kiinteistön omistajana meille on tärkeää saavuttaa ilmastotavoitteet lämmityksen ja viilennyksen osalta. Haluamme myös tarjota asiakkaillamme mahdollisuutta vähentää hiilijalanjälkeä toimitilojen osalta. Tämä projekti on yksi esimerkki määrätietoisesta työstämme ilmaston hyväksi.

- Kimmo Alaharju, kiinteistöjohtaja, eQ

Rototec vastaa kohteen toimenpideluvasta, energiakentän suunnittelusta ja toteutuksesta. Kohteeseen porattiin ensin yksi energiakaivo, johon tehtiin TRT-testi (terminen vastetesti, jolla mitataan kallioperän termiset olosuhteet). Lopullinen energiakaivomäärä varmistettiin kiinteistökohtaisesti simulointiohjelmalla. Pianon energiakaivokenttä sisältää 21 kpl 335 metrin ja Preston 17 kpl 320 metrin syvyisiä energiakaivoja, yhteensä 12 475 metriä.

”Olemme tyytyväisiä huomatessamme, että yhä useampi suurkiinteistö valitsee ilmastoystävällisen maalämmön. Vain toimimalla yhdessä voimme saavuttaa yhteiset ilmastotavoitteet”, sanoo Jan Herranen, maajohtaja, Rototec Oy.

Konsulttitoimisto Enersys Oy vastaa lämpöpumppulaitoksen kokonaissuunnittelusta ja yhteensovituksesta nykyiseen talotekniikkaan. Enersys toteuttaa myös käyttöönoton ja toimintakokeet sekä optimoi laitoksen käyttöä kaksi vuotta valmistumisen jälkeen.

Rototec on Euroopan suurin geoenergiaratkaisujen toimittaja ja alan innovatiivinen uudistaja. Geoenergia on maaperästä kerättävää uusiutuvaa energiaa, jonka avulla voidaan sekä lämmittää, että viilentää kaikenkokoisia kiinteistöjä. Rototecin kokonaisvaltainen konsepti kattaa koko prosessin energiajärjestelmän konsultoinnista ja suunnittelusta asennukseen. Vuonna 2007 perustettu Rototec toimii Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa ja sen liikevaihto vuonna 2020 oli yli 51 miljoonaa euroa. Lisätiedot: www.rototecgroup.com

eQ-konserni on kotimainen varainhoitoon ja Corporate Finance -toimintaan keskittyvä yhtiöryhmä. Konsernin emoyhtiön eQ Oyj:n osake on listattuna NASDAQ Helsingissä. Konserni tarjoaa asiakkailleen sijoitus- ja pääomarahastoihin liittyviä palveluita, yksilöllistä varainhoitoa, strukturoituja sijoitustuotteita, sijoitusvakuutuksia sekä laajan valikoiman kansainvälisten yhteistyökumppaneiden sijoitusrahastoja. Lisäksi konserni tarjoaa yritys- ja kiinteistöjärjestelyihin sekä pääomajärjestelyihin liittyviä palveluja. Lisätiedot: https://www.eq.fi/

Konsulttitoimisto Enersys Oy on asiantuntija- ja suunnittelutoimisto, joka tarjoaa palveluita uusiutuviin energiamuotoihin koko elinkaaren ajalle. Palvelukokonaisuus räätälöidään aina asiakkaan tarpeiden mukaan. Lisätiedot: https://www.enersys.fi/