• Asiakastarinat,
  • Kiinteistökehitys
11.9.2023

Wilhelmiinan uusi palvelu- ja hoivakoti tarjoaa yhteisöllistä asumista ikäihmisille Keskuspuiston kupeessa

  • palvelukoti

  • ruskeasuo

  • yhteiskuntakiinteistö

Wilhelmiina Palvelut Oy ja Erikoissijoitusrahasto eQ Yhteiskuntakiinteistöt toteuttivat yhteistyössä uuden ikäihmisten palvelu- ja hoivakodin Helsingin Ruskeasuolle aivan Keskuspuiston läheisyyteen. Tenholantie 10:ssa ikäihmiset voivat nauttia luonnosta ja viihtyisistä asumistiloista, jotka on suunniteltu heidän omia toiveitaan kuunnellen.

Wilhelmiina Palvelut tuottaa hoiva-, asumis- ja kuntoutuspalveluja ikäihmisille

Wilhelmiina Palvelut on Miina Sillanpään Säätiön omistama yksityinen palveluntuottaja, joka on tarjonnut asumisratkaisuja sekä hoiva- ja kuntoutuspalveluja ikäihmisille vuodesta 1995 alkaen. Miina Sillanpää vuorostaan on tukenut ikäihmisten asumista ja veteraanien kuntoutusta jo 1960-luvulta lähtien.

”Meidän tavoitteenamme on tarjota ikäihmisille asumisratkaisuja, joihin liittyy yhteisöllisyys ja mahdollisuus hoivapalveluihin, mutta jotka samalla tukevat itsenäistä asumista omassa kodissa”, kertoo Wilhelmiina Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Minna Saranpää.    

Entistä monipuolisempia asumisratkaisuja senioreille

Wilhelmiina Palveluilla on ollut 1990-luvulta asti ikäihmisten asumispalvelukeskus Pikku Huopalahdessa. Tämän rinnalle oli kuitenkin pitkään etsitty uusia tiloja, jotka tukisivat paremmin uudistuneessa vanhuspalvelulaissa määriteltyä yhteisöllistä asumista. Lisäksi tarvittiin lisää tilaa, sillä kaikille halukkaille ei ole suuren kysynnän vuoksi voitu tarjota asumispalveluita.

”Meille oli tärkeää, että vanhukset voisivat asua omissa asunnoissaan itsenäisesti, mutta asuntojen läheisyydessä olisi yhteisiä tiloja sekä mahdollisuus saada kotihoidon palveluja sitä mukaa kun ikäihmisen palvelutarve kasvaa. Usein ajatellaan hieman mustavalkoisesti, että ikäihmiset joko sinnittelevät omissa kodeissaan tai sitten ovat ympärivuorokautisen palveluasumisen piirissä. Me haluamme tarjota myös välimaaston ratkaisuja”, Saranpää kertoo.

Uudet tilat suunniteltiin yhteistyössä eQ:n kanssa

Uusi kohde löytyi lopulta eQ Yhteiskuntakiinteistöt -rahaston omistamasta Tenholantie 10:stä Ruskeasuolta. Ortonin vanhan sairaalarakennuksen yhteyteen rakennettiin kaksikerroksinen uudisrakennus varta vasten ikäihmisten tarpeita ajatellen. Osa tiloista saneerattiin vanhaan talvisodan jälkeen valmistuneeseen rakennukseen, jonka julkisivu säilytettiin perinteitä kunnioittaen. Kohteen pääsuunnittelijana toimi arkkitehti Kai Rajakaltio Jaakkola Arkkitehdeista.

”Oli hienoa saada toteuttaa Wilhelmiinalle heidän kauan etsimänsä tilat Tenholantien terveyspalvelukeskittymään. Wilhelmiinan palveluasumisen konsepti sopii täydellisesti kohteen palvelukokonaisuuteen”, eQ:n kiinteistörahastojen kiinteistökehityspäällikkö Nina Salo kertoo.

Yhteiset tilat tukevat kanssakäymistä muiden asukkaiden kanssa

Uuteen Wilhelmiina Tenholaan suunniteltiin 49 yhteisöllisen asumisen asuntoa. Asunnot ovat täysin varusteltuja yksiöitä ja kaksioita, mutta niiden yhteydessä on yhteisiä oleskelutiloja, joissa asukkaat voivat viettää aikaa läheistensä tai muiden asukkaiden kanssa.

Yhteisöllisen asumisen asukkaille on tarjolla päivittäin lämmin lounas yhteisessä ravintolatilassa, jossa on myös kahvilatoimintaa.  Asukkaat voivat halutessaan tuoda omia vieraitaan kahvilaan, josta on pääsy vapaasti käytettävälle terassialueelle.

Lisäksi Tenholaan rakennettiin 30 asuntoa muistisairaille ikäihmisille. Tilojen suunnittelussa otettiin huomioon heidän erityistarpeensa. Asukkailla on käytössään yhteiset keittiö- ja ruokailutilat, olohuonetilat sekä terassi, jonka kautta he voivat ulkoilla turvallisesti pienellä pihalla.

Wilhelmiina Tenholan asukkailla on upeat ulkoilumahdollisuudet: aivan talon kulmalta pääsee suoraan Keskuspuistoon. Asukkaille järjestetyt yhteiset kävelyretket ovatkin olleet suuressa suosiossa.

”Luonnon läheisyys oli meille tärkeä kriteeri kohdetta etsiessä. Kun kuulimme mahdollisuudesta päästä aloittamaan toiminta Tenholantiellä – kaupunkimaisemassa mutta luonnon lähellä – tuntui, että kaikki palaset loksahtivat paikoilleen”, Saranpää iloitsee.

Tilat saaneet paljon positiivista palautetta

Saranpää kertoo, että uudet tilat ovat saaneet valtavasti kiitosta ja ihastuttaneet niin asukkaita, henkilöstöä kuin vierailijoitakin.

Samaa mieltä on eQ:n kiinteistörahastojen kiinteistökehityspäällikkö Nina Salo.

”Tämä rakennusprojekti oli todella monipuolinen, sillä siinä yhdistettiin uudiskohteen rakentaminen ja vanhan kiinteistön saneeraus. Saimme toteuttaa Wilhelmiinalle viihtyisät tilat keskelle Helsinkiä luonnon lähelle. Meille on tärkeää tarjota vuokralaisillemme turvallisia ja laadukkaita tiloja, jotka on kestävästi rakennettu ja vastaavat juuri heidän tarpeisiinsa”, Salo kiteyttää.