9.12.2022

Kiinteistöjen ylläpitovuokriin kohdistuu nousupaineita

  • ylläpitovuokra

Yleinen kustannustaso on noussut merkittävästi kuluneen vuoden aikana. Isoimmat hintatasoa nostattavat tekijät ovat energian korkea hinta ja inflaation vaikutus palkkoihin sekä raaka-aineisiin. Kustannustason nousu vaikuttaa myös vuokralaisilta perittäviin ylläpito- ja hoitovuokriin. Keskimääräinen hinnannousupaine eQ:n kiinteistörahastojen salkuissa on 9 prosenttia verrattuna vuoteen 2022.

Vuokranantajana teemme useita toimia tilanteen parantamiseksi. Kerromme ohessa keskeisistä toimistamme.

Toimimme tavoitteellisesti vuokralaistemme hyödyksi

Energiakulut ovat merkittävä osa kiinteistön ylläkustannuksista. Sähkönhankinnan suojauksilla pyrimme varautumaan sähkönhinnan vaihteluihin ja hallitsemaan hintariskiä. Ostamamme sähkön hankintahinta kiinnitetään päätetyn suojausputken mukaisesti.

Toteutamme energiatehokkuutta parantavia uudistuksia valituissa kohteissamme. Investoimme myös energiantuotantoon paikan päällä, kuten kiinteistöjen aurinkovoimalat ja maalämmön hyödyntäminen. Huolehdimme, että kiinteistöjen talotekniikka on modernia. Lisäsäästöjä lämmityksen ja jäähdytyksen osalta saamme hyödyntämällä talotekniikan automaatiota kiinteistöissämme. Tarkkailemme ilmanvaihtolaitteistojen käyntiaikoja entistä tarkemmin huomioiden riittävä ilmanvaihto ja tilojen käyttöaste.

Alennamme sisälämpötiloja kaikissa kiinteistöissämme, joissa se on mahdollista, kuten esimerkiksi toimistotaloissa. Ilmoitamme vuokralaisille muutoksista aina etukäteen. Tarkastamme kiinteistöjen pysäköintihallien ja vastaavien tilojen lämpötilat sekä valaistuksen tason ja ohjauksen niin, että valaistus on päällä tilojen käytön mukaisesti. Toimistotalojen yleisissä tiloissa olevia saunoja ei lämmitetä tulevana talvikautena osana energiansäästöä.

Kilpailutamme kaikki käyttämämme palvelutuottajat säännöllisesti, jotta palveluiden hintataso noudattaa kustannustasojen nousua. Kilpailutukset kattavat kaikki kiinteistöpalvelut, kuten kiinteistöhuolto, siivous, vartiointi ja korjaustyöt. Harkitsemme kiinteistöjen yleisten tilojen siivousten tehokkaampaa suunnittelua kuitenkin niin, että siivoukset toteutetaan laadullisesti ja määrällisesti kohteen edellyttämällä tavalla.

Vuokralaisena voit vaikuttaa energia- ja vesikuluihin

Vuokralaiset voivat toiminnallaan vaikuttaa energia- ja vesikustannuksiin. Olipa kyseessä vuokralaisen oma sähkönkulutus tai energian- ja vedenkäyttö kiinteistön yleisissä tiloissa, käyttäjien tavat ja tottumukset merkitsevät. Innostamme jokaista vuokralaista henkilöstöineen osallistumaan energiatalkoisiin.

Vinkkejä energian- ja vedensäästöön

  • Kiinnitä huomiota sähkön- ja vedenkäyttöön
  • Käytä lämmintä vettä vain tarpeeseen, ei turhaan
  • Tarkista, että astianpesukone on täysi ennen pesuohjelman käynnistämistä. Käytä säästöohjelmia ja ajoita pesukoneen käynnistys aamun ja iltapäivän huippukulutustuntien ulkopuolelle
  • Ilmoita kiinteistöhuollolle laitevioista ja vuotavista vesikalusteista välittömästi. Näin vältetään ylimääräinen kulutus ja tilojen mahdollinen vaurioituminen.
  • Älä tuuleta harakoille, sulje ovet perässäsi.
  • Varmista, että liiketilan ulko-ovi sulkeutuu esteettä.
  • Sammuta valot tiloista, jotka eivät ole käytössä.
  • Käytä energiatehokkaita laitteita ja koneita.

Olemme tavoitettavissa

Yhdessä toimien saavutamme parhaat tulokset. Kerromme ajankohtaisista asioista tällä sivustolla ja asiakaskirjeissä.

Kimmo Alaharju
Kiinteistöjohtaja
eQ Varainhoito