14.12.2022

Tietoa sähkön arvonlisäveron alentamisen vaikutuksesta vuokralaisille

  • arvonlisävero

  • sähkö

Sähkön hinnan nopean nousun johdosta sähkönarvonlisäveroa alennetaan väliaikaisesti. Sähkön myynnistä kerättävää arvonlisäveroa alennetaan 24 prosentista 10 prosenttiin. Alennus koskee vain sähköenergiaa, eikä esimerkiksi sähkön siirtoa. Alennettu verokanta on käytössä 1.12.2022–30.4.2023.

Vaikutukset vuokralaisten sähkökuluihin

Sähkön arvonlisäveron alentamisen vaikutukset vuokralaisille riippuvat sovitusta laskutustavasta. Tutustu vaihtoehtoihin.

Kun kiinteistön omistaja veloittaa sähkölaskut vuokralaiselta

Kiinteistölle tulevat edelleen veloitettavat sähkölaskut laskutetaan vuokralaisilta alkuperäisen laskun verokannan mukaan. Jos vuokralaisen arvolisävero on 0 prosenttia, alkuperäinen sähkölasku laskutetaan samoin verottomana. Jos kiinteistölle tulevan laskun arvonlisävero on 10 prosenttia, sähkönkulutus laskutetaan samalla 10 %:n veroprosentilla arvonlisäverolliselta vuokralaiselta.

Kun vuokralaisen sähkö laskutetaan mittariperusteisesti

Vuokranantaja voi laskuttaa vuokralaisen sähkönkulutuksen mittariperusteisesti. Mittariperusteinen laskutus on suoriteperusteista. Tässä tapauksessa vuokralaisen sähkönkäytöstä ajalta joulukuu 2022 – huhtikuu 2023 peritään 10 prosentin arvonlisävero.

Kun vuokralaisen sähkönkulutuksen laskutetaan neliöperusteisesti

Vuokranantajan laskuttaessa sähkönkulutuksen vuokrakiinteistön tai -tilan neliöihin perustuen sähkön katsotaan olevan vuokran liitännäiskulu. Tällöin sähkön verokanta on sama kuin vuokran verokanta. Kiinteistöosakeyhtiö ei ole vuokranantaja, eikä kiinteistön laskutuksessa ole kyse liitännäiskulusta. Jos sähkö laskutetaan kiinteistön neliöperusteisesti, sähkön arvonlisävero on 24 prosenttia ajalla joulukuu 2022 – huhtikuu 2023.