• Työympäristö
27.6.2024

Miten houkutella työntekijöitä toimistolle? Viihtyisiin ja vastuullisiin tiloihin panostaminen kannattaa

  • toimisto

Pandemian jälkeen yritykset ovat yrittäneet houkutella etätöihin kadonneita työntekijöitään takaisin toimistolle erilaisin keinoin. Useissa yrityksissä on käytössä joko joustava hybridimalli tai malli, jossa työntekijöiden edellytetään viettävän toimistolla tietty määrä päiviä viikossa.

Kun kyseessä on vapaaehtoisuuteen perustuva käytäntö, toimitiloilla on ratkaiseva rooli työntekijöiden houkuttelemisessa toimistolle. Tämän päivän työtilojen tulee olla enemmän kuin pelkkiä työpisteitä. Niiden halutaan edistävän yhteisöllisyyttä, tukevan yrityskulttuuria sekä tarjoavan jotain, mitä kotitoimistolta ei löydy.

“Toimistot ovat nykyään kohtaamispaikkoja. Paikan päälle pitää olla kivaa ja vaivan arvoista tulla”, sanoo Axiom Advisors Oy:n asiakkuuspäällikkö Jasse Huhtamaa. Axiom Advisorsin vuokraustiimi hoitaa eQ Toimitilojen toimisto- ja liiketilojen vuokrausta pääkaupunkiseudulla.

Monikäyttöiset tilat tukevat erityyppistä työtä

Yritykset panostavatkin nyt uusia tiloja etsiessään erityisesti niiden viihtyisyyteen ja monikäyttöisyyteen.

“Työntekijöitä pitää houkutella toimistolle – heitä ei voi enää määrätä ihan millaisiin tiloihin vaan. Pitää olla tapaamistiloja, mutta myös mahdollisuus vetäytyä tarvittaessa esimerkiksi Teams-palaveriin. Puhtaasta avokonttorista ollaan ehkä hieman siirtymässä pois, mutta harva toisaalta haluaa nykyään ihan pelkkiä työhuoneitakaan. Monikäyttöisyys on avainasemassa”, Jasse kertoo.

Monessa yrityksessä harkittiin pandemian jälkeen pienempiin tiloihin vaihtamista lisääntyneen etätyön vuoksi. Nyt suunta näyttää taas kääntyneen kohti suurempia tiloja, jotka mahdollistavat joustavan työskentelyn ja kollegoiden kohtaamisen.

“Lähityön määrässä tuskin koskaan tullaan pääsemään koronaa edeltävälle tasolle. Ei kuitenkaan kannata muuttaa liian pieniin tiloihin sen takia, että työntekijät tekevät paljon etätöitä. Nimittäin jos työntekijä tulee aamulla toimistolle eikä mahdukaan istumaan, hän ei sinne välttämättä toista kertaa tule”, Jasse muistuttaa.

Uutta toimitilaa etsiessä kannattaa varautua myös tulevaan pohtimalla, millaiset yrityksen näkymät ovat. Onko tiedossa kasvua ja lisärekrytointeja vai pikemminkin toimintojen tiivistämistä? Tulevaisuuteen voi varautua muuntojoustavilla tiloilla, joita on helppo muokata muuttuvien tarpeiden mukaan.

Hyvät palvelut houkuttelevat työntekijöitä toimistolle

Kun toimistolle tullaan, on monelle työntekijälle tärkeää, että lähistöltä löytyy laadukkaita palveluja. Esimerkiksi lounasravintoloilla on iso merkitys – toimiston vetovoimaa lisää, jos samalle päivälle voi sopia lounastreffit kivaan ravintolaan kollegan kanssa.

Samassa kiinteistössä sijaitseva kuntosali ja sauna saattavat niin ikään toimia houkuttimina. Myös hyvät pysäköintimahdollisuudet ovat monelle kauempaa saapuvalle työntekijälle tärkeitä, julkisista liikenneyhteyksistä puhumattakaan.

Vastuullisuus ei ole enää valinnaista

Vastuullisuusnäkökohdat ovat niin yrityksille kuin työntekijöille entistä tärkeämpiä uusia tiloja etsiessä.

”Mitä isompi ja kansainvälisempi yritys, sitä tärkeämpää tilojen vastuullisuus on. Usein ESG-asioiden (Environmental, Social ja Governance -vastuullisuuskriteerien) on oltava kiinteistössä tietyllä tasolla, jotta yritys voi edes harkita tilan vuokraamista. eQ Toimitilojen kiinteistöissä näistä ei tarvitse huolehtia, sillä vastuullisuus on otettu huomioon kaikilla osa-alueilla – aina vihreästä sähköstä ja kaukolämmöstä lähtien”, Axiom Advisorsin asiakkuuspäällikkö Petteri Säntti kertoo.

Vastuullisuuteen liittyy myös työmatkojen hiilijalanjälki. Yleisesti yrityksille on tärkeää raiteiden läheisyys ja hyvät julkiset kulkuyhteydet.

“Tämä liittyy ympäristönäkökulman lisäksi siihen, että halutaan saada houkuteltua työntekijöitä toimistolle ilman, että heidän tarvitsee käyttää omaa autoa. Toki myös autoilijoille pitää löytyä pysäköintimahdollisuus”, Jasse kertoo.

Toimivat tilat yrityksen menestyksen tukena

Vastuullisiin ja viihtyisiin tiloihin satsaaminen kannattaa – jo ihan yrityksen tulevan menestyksen kannalta.

”Monessa yrityksessä ajatellaan, että jos halutaan kehittää toimintaa, se vaatii yhdessäoloa ja kohtaamisia. Niitä pieniä ja suuria ideoita, jotka syntyvät ihan sattumalta, kun ollaan samassa tilassa”, Petteri pohtii.

“Itse näen sen niin, että yritykset, jotka ovat yhdessä ja tekevät yhdessä, pärjäävät tulevaisuudessa muita paremmin.”

Lue myös vinkit uuden toimitilan etsintään.