• Asiakastarinat,
  • Kiinteistökehitys
1.2.2024

Sujuvampaa arkea Espoon uudessa oikeustalossa

  • asiakas

  • kiinteistökehitys

  • yhteiskuntakiinteistöt

Kesällä 2022 Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus muutti Otaniemen uuteen oikeustaloon. Aiemmin käräjäoikeuden toimipisteet sijaitsivat Espoon Kilossa, Lohjalla, Raaseporissa ja Kirkkonummella. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden lisäksi uudessa kiinteistössä toimivat Ulosottolaitos ja Syyttäjälaitos.

“Olemme tosi onnellisia siitä, että meillä on Espoossa ensimmäistä kertaa nimenomaan oikeustaloksi suunniteltu talo”, kertoo Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden hallintojohtaja Outi Lehmijoki.

“Meidän henkilökuntaa oli aina mukana suunnittelupalavereissa, joten suunnittelussa on otettu meille tärkeät asiat huomioon.”

Tärkein asia uusissa tiloissa ovat Lehmijoen mukaan istuntosalit.

“Salit ovat hienot, kaikin puolin toimivat ja suunniteltu turvallisiksi”, Lehmijoki toteaa tyytyväisenä.'

Saman katon alla

Uudet tilat tukevat yhteisöllisyyttä ja hyvän ilmapiirin muodostumista. Lähes kaikkien työntekijöiden työpisteet ovat samassa kaupungissa ja kerroksessa, ja uuteen taukotilaan on helppo kokoontua.

Muutto saman katon alle helpottaa myös hallinnon työtä: oli kyseessä sitten raportin teko, sisäisen infotilaisuuden pitäminen tai siivouksen kilpailuttaminen, asiat ovat yksinkertaisempia.

”Kaikki on ammattimaisempaa ja turha työ on vähentynyt. Voi keskittyä olennaiseen”, Lehmijoki summaa.

Turvallisuus on tärkeintä

Käräjäoikeudelle yksi tilojen tärkeimmistä asioista on turvallisuus, joka huomioitiin suunnittelussa erityisen tarkkaan. Kulunvalvonta on nyt tarkempaa kuin aiemmin ja mahdollisten vaaratilanteiden varalle on tehty tarkat suunnitelmat.

“Uusi rakennus on järjestetty vyöhykkeittäin. Asiakkaat pääsevät vain ala-aulaan ja odotusaulaan, josta kutsutaan istuntosaliin. Turvallisuusasioiden suunnittelusta ei olisi tullut mitään ilman meidän henkilökuntaa.”

Rakennus tukee valtion hiilineutraaliustavoitteita

Yksi suunnittelun tärkeimmistä lähtökohdista oli saada Espoon uudesta oikeustalosta mahdollisimman energiatehokas ja hiilineutraali.

eQ:n kiinteistökehitysjohtaja Sirpa Lamminluoto kertoo, että kiinteistön laitteissa ja talotekniikassa on panostettu energiatalouteen ja elinkaarikestävyyteen.

”Tavoitteena oli pitkäikäinen tekniikka, joka kuluttaisi mahdollisimman vähän. Esimerkiksi rakennuksen valaistus reagoi päivänvaloon ja liikkeeseen – valot eivät koskaan ole turhaan päällä.”

Outi Lehmijoki on automaattisiin valoihin ja vesihanoihin jo tottunut.

”Kotona joutuu oikein ihmettelemään, kun valot eivät sytykään itsestään!” hän nauraa.

Ympäristöystävällisyyttä tukevat niinikään hyvät julkiset kulkuyhteydet: metroasema on kävelyetäisyydellä ja uuden pikaratikan pysäkki ihan vieressä.

Kuin kirsikkana kakussa oikeustalon työntekijät ja kävijät saavat nauttia harvinaisen upeista näkymistä. Rakennuksen vieressä on kaunis, suojeltu metsäalue. Sitä voi ihailla istuntosalikerroksessa lähes koko seinän korkuisista ikkunoista. Luonnonsuojelualue näkyy myös henkilökunnan taukotilasta ja joistain istuntosaleista.

“Se on varmasti asiakkaillekin rauhoittavaa”, Lehmijoki pohtii.

“Asun itse Helsingissä, ja tänne tullessa tuntuu aina vähän siltä, kuin tulisi maalle.”

Lue lisää oikeustalon hiilineutraaliustavoitteista