• Vastuullisuus
20.8.2024

Teollisuuskatu 21 – energiahankkeella kiinteistön kulut kuriin

  • toimisto

  • vastuullisuus

Helsingin Vallilassa sijaitseva Teollisuuskatu 21 tarjoaa viihtyisiä ja moderneja toimitiloja yritysten käyttöön. Kiinteistössä toteutettiin keväällä 2024 energiatehokkuushanke, jonka tavoitteena on säästää sekä energiakuluja että ympäristöä. Lue, miten energiaremontti saatiin toteutettua nopeasti ja kiinteistön käyttäjien arkea häiritsemättä.

eQ Toimitilat tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Tähän tavoitteeseen pääseminen edellyttää energiankulutuksen vähentämistä kaikissa kiinteistöissä.

Erilaiset energiaremontit ovat toimiva keino lisätä energiatehokkuutta. Tyypillisiä energiaremontteja ovat lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmien uudistaminen, aurinkoenergian ja maalämmön käyttöönotto, automaatio- ja talotekniikan päivittäminen sekä lämmöneristyksen parantaminen. Kuhunkin eQ Toimitilojen kiinteistöön valitaan juuri siihen parhaiten soveltuvat ja toteuttamiskelpoiset ratkaisut.

Tavoitteena vähentää kaukolämmön kulutusta

Teollisuuskatu 21 on kokonaisen korttelin kattava toimistokiinteistö, joka tarjoaa yrityksille edustavia toimitiloja halutulla alueella Helsingin Vallilassa. Vuonna 1977 valmistuneessa ja vuonna 2009 peruskorjatussa kiinteistössä on vuokrattavaa pinta-alaa yli 19 000 m2.

Kiinteistössä toteutettiin keväällä 2024 energiatehokkuushanke, jonka tavoitteena oli vähentää kaukolämmön kulutusta lämmönkierrätystekniikan avulla. Kiinteistössä oli aiemmin erillään toimivat lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmät, jotka korvattiin yhdellä ratkaisulla.

“Kuten tyypillisesti keskustan kiinteistöissä, maalämpöä ei ollut mahdollista toteuttaa tähän kohteeseen. Sen sijaan kiinteistöön valittiin energiankierrätysratkaisu, jossa hyödynnetään sisäisesti kierrätettyä sekä ulkoilmasta kerättyä lämpöä. Jäähdytysjärjestelmässä syntyvä hukkalämpö otetaan talteen ja kierrätetään takaisin kiinteistön lämmitykseen, mikä vähentää energiankulutusta. Näin kiinteistön energiakustannukset pienenevät huomattavasti, ja samalla otetaan merkittävä askel kohti energiaomavaraista kiinteistöä”, kertoo Newsecin taloteknisten ratkaisujen projektipäällikkö Janne Kangas.

Energiakulut alas: hankkeella saavutetaan huomattavia säästöjä

Newsecin tekemän selvityksen mukaan ratkaisu säästää kyseisessä kiinteistössä yli 1 300 MWh lämpöenergiaa vuodessa, mikä tarkoittaa arviolta lähes 120 000 euron vuotuisia säästöjä. Kaukokylmää taas ei enää tarvita kohteessa lainkaan, mikä puolestaan säästää yli 700 MWh energiaa vuodessa. Tämä tarkoittaa yli 65 000 euron säästöjä vuositasolla.

Kiinteistön kukkaron lisäksi myös luonto kiittää. Kaukolämmön käytön vähentyessä huomattavasti kiinteistön hiilidioksidipäästöjen arvioidaan pienenevän yhteensä 220 tonnia vuodessa.

Teollisuuskadulle ollaan myös kartoittamassa mahdollisuutta asentaa oma aurinkovoimala, mikä lisäisi kiinteistön omavaraisuutta ja pienentäisi sen hiilijalanjälkeä entisestään.

Energiaremonteilla kohti hiilineutraaliutta

eQ Toimitilojen kiinteistöissä on toteutettu viime vuosina monenlaisia energiahankkeita aurinkopaneelien asennuksesta aina maalämpöhankkeisiin ja automaatiosaneerauksiin. Vuonna 2023 kiinteistöissä toteutettiin 40 eri energiahanketta. Yhteensä näillä hankkeilla saavutettiin arviolta 5 430 MWh/a energiansäästöä.

Asiantuntevat kumppanit takaavat hankkeen onnistumisen

Energiaremontti voi tarvittaessa hoitua nopeasti ilman merkittäviä vaikutuksia kiinteistön käyttäjien arkeen. Teollisuuskadun projekti on tästä oiva esimerkki: se starttasi maaliskuussa 2024, ja järjestelmä saatiin käyttöön jo kesäkuussa. Kahden lämpöpumpun asentaminen sujui ilman poraamista tai muita yritysten toimintaan vaikuttavia toimenpiteitä.

“Vanhan rakennuksen ja uuden tekniikan yhteensovittaminen on tietenkin aina haasteellista – erityisesti mitä vanhemmasta rakennuksesta on kyse. Mutta kun on hyvät suunnittelijat ja jääräpäiset projektipäälliköt mukana matkassa, kaikki onnistuu”, Janne nauraa.

Hanke edellytti huolellista suunnittelua aina LVIAS-suunnittelusta rakenne- ja äänisuunnitteluun sekä jäädytys-, sähkö- ja automaatiojärjestelmien muutosten suunnittelua. Projekti toteutettiin yhteistyössä FCG:n ja RefCon Finland Oy:n kanssa.

“Meillä oli erinomaiset yhteistyökumppanit, joiden kanssa teimme tiivistä yhteistyötä heti projektin alkumetreiltä alkaen. FCG hoiti suunnittelutyön pieteetillä, ja RefCon oli mukana mitoittamassa laitteita ja putkireittejä. Näiden asiantuntijoiden avulla saatiin homma maaliin suunnitelmien mukaisesti”, Janne kiittelee.