Vuokralaskutus

Vuokralaskujen eräpäivä näkyy vuokralaskusta. Useimmissa tapauksissa laskumme erääntyvät maksettavaksi kerran kuukaudessa kuun 5. päivä. 

 

Vuokralaskut tulee maksaa ajallaan, sillä lähetämme maksamattomat laskut suoraan perintäyhtiölle, josta aiheutuu kuluja vuokralaisyritykselle itselleen. 

Virallinen vuokranantaja näkyy aina uusimmassa vuokralaskussa. 

 

eQ Toimitilojen vuokranantajina on joku seuraavista: 

  • Erikoissijoitusrahasto eQ Yhteiskuntakiinteistöt 
  • Erikoissijoitusrahasto eQ Liikekiinteistöt 
  • Oivat Kaupunkikodit 

 

Lisäksi pysäköintipaikkojen tai pienten varastojen osalta vuokranantajana voi olla myös kyseisen kiinteistön omistava kiinteistöosakeyhtiö, jonka nimi on usein muotoa ”Kiinteistö Oy [Kaupunki] [Katuosoite]”. Samoin kiinteistöosakeyhtiö usein laskuttaa niin sanottuja hyödykkeitä, eli esimerkiksi veden ja sähkön. 

 

Lisätietoa vuokranantajana olevista kiinteistörahastoista.

eQ Toimitilojen kiinteistökohteet omistava kiinteistöosakeyhtiö on lähes aina ns. ”keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö”. Tämä yhtiömuoto on käytännössä sama kuin asunto-osakeyhtiö. Eli kiinteistöllä sijaitsevien rakennusten tiloja hallitsee kiinteistöyhtiön yhtiöjärjestyksen perusteella yhtiön osakkeenomistaja, joka on eQ Toimitilojen tapauksessa käytännössä aina joku seuraavista: 

 

  • Erikoissijoitusrahasto eQ Yhteiskuntakiinteistöt 
  • Erikoissijoitusrahasto eQ Liikekiinteistöt 
  • Oivat Kaupunkikodit 

 

Lisätietoa vuokranantajana olevista kiinteistörahastoista löydät täältä.

Vuokranantaja voi vaihtua, jos kiinteistökohteen omistus muuttuu kiinteistökohteen kaupan myötä. Vuokranantajan muutos ei vaadi vuokralaisen hyväksyntää, mutta vuokralaiselle lähetetään tapahtuneesta muutoksesta tiedote. 

 

Vuokralaiselta vuokranantajan muutos ei vaadi mitään muuta toimenpidettä kuin se, että vuokranmaksu tili muuttuu uudessa vuokralaskussa. Tietyissä tilanteissa vuokralaiselle lähetetään erillinen tiedote, missä kerrotaan vuokranmaksutilin muutoksesta. 

Kaikki eQ Toimitilojen maksamattomien vuokralaskujen perintäprosessit on keskitetty Intrum Oy:n hoitoon 

 

Jos et ole vielä saanut muistutuslaskua Intrumin kautta, voit maksaa eQ Toimitiloilta saamasi laskun. Jos kuitenkin olet saanut maksumuistutuksen Intrum Oy:stä, maksathan vuokran Intrumin laskun tiedoilla. Laskutukseen liittyvissä kysymyksissä, voit olla yhteydessä eQ vuokrahallintoon: eqrehallinto@eq.fi. Perinnässä olevien laskujen osalta voit olla yhteydessä Intrum Oy:n asiakaspalveluun. 

Vuokralaskuihin lisätään kulloinkin voimassaoleva arvonlisävero (nykyään 24%). Myös kaikkiin tällä sivustolla esitettäviin vuokrahintoihin tullaan lisäämään arvonlisävero. 

Jos vuokramallina on ns. ylläpitovuokrasopimus-malli, niin tällöin ylläpitovuokran laskutus pääsääntöisesti menee seuraavasti: 

 

  • Tammikuu: Kuukausittain laskutettavan ylläpitovuokra-arvion määrä muuttuu vuokralaskulla perustuen vuodelle laadittuun ylläpitobudjettiin 
  • Kevät: Edellisen vuoden toteutuneet ylläpitokulut tarkistetaan osana kirjanpidon/tilinpäätöksen valmistumista. Mahdolliset edellisenä vuotena liikaa perityt ylläpitovuokrat hyvitetään asiakkaille. Jos ylläpitovuokraa on puolestaan kerätty liian vähän, puuttuva osuus laskutetaan seuraavan kuukausilaskun yhteydessä. 
  • Syksy: seuraavan vuoden ylläpitovuokran perusteena olevaan kiinteistön ylläpitoon vahvistetaan budjetti seuraavalle vuodelle 
  • Marraskuu: asiakkaille lähetetään tieto uudesta ylläpitovuokran määrästä seuraavalle vuodelle, jota aletaan periä tammikuusta lähtien. 

 

Eli budjetoitua ylläpitovuokraa laskutetaan aina koko vuosi ja tilinpäätöksen valmistuttua tasataan edellisen vuoden ylläpitovuokran määrä. Tasaus tehdään, joko laskuttamalla lisää ylläpitovuokraa tai antamalla tasauksen verran alennusta laskutettavasta ylläpitovuokrasta. Ylläpitovuokran tasauksesta ja uudesta ylläpitovuokran määrästä lähetetään vuokralaisen yhteyshenkilölle laskelma sähköpostitse.  

 

Vuokrasopimuksen alkaessa laskutetaan budjetoituihin ylläpitokuluihin perustuvaa ylläpitovuokraa, joka mainitaan vuokrasopimuksessa. Huomiona kuitenkin, että ylläpitovuokra laskutetaan aina kulloisenkin kuluvan kalenterivuoden kohteen ylläpitobudjetin mukaan. Näin ollen jos vuokrasopimus alkaa vasta seuraavana kalenterivuotena siitä, kun vuokrasopimus on tehty, ylläpitovuokra laskutetaan vuokrasopimuksessa arvioidusta poiketen sillä ylläpitovuokrabudjetilla, joka on tuolle kalenterivuodelle budjetoitu. Tarvittaessa vuokrahallintomme antaa asiasta lisätietoja 

 

Huomaathan, että ylläpitokuluja tarkastellaan koko kiinteistökohteen tasolla tarkoittaen kaikkia rakennuksia, jotka kiinteistöyhtiö omistaa kiinteistökohteen alueella. 

 

Lisätietoa ylläpitovuokran määräytymisestä tai sen tasauksesta voi kysyä eQ:n vuokrahallinnolta yhteydenottolomakkeen kautta tai eqrehallinto@eq.fi. 

Maksathan vuokralaskun välittömästi laskun mukaisesti. Jos kuitenkin olet jo ehtinyt saada perintätoimistolta maksumuistutuksen tai –kehotuksen, toimithan niissä olevien tietojen mukaan. 

Maksamattomat vuokralaskut siirtyvät automaattisesti perintään, ja sieltä eteenpäin oikeudelliseen perintään. 

 

Jos useampi vuokralasku jää maksamatta ilman, että näistä tehdään vuokranantajan hyväksymää maksusuunnitelmaa, vuokranantaja saattaa purkaa vuokrasuhteen, jolloin oikeus käyttää vuokratiloja päättyy välittömästi. Tällaisessa tapauksessa vuokralaisen korvattavaksi tulee myös kaikki vuokranantajalle asiasta aiheutuneet kulut ja vahingot. Tämä vaihtoehto on tietenkin viimesijaisin vaihtoehto ja erittäin ikävä vaihtoehto niin vuokranantajalle kuin vuokralaiselle. 

Olethan yhteydessä vuokrahallintoomme lomakkeen kautta.   

 

Muistathan, että vuokra maksetaan kerran kuukaudessa. 

Pyrimme lähettämään kaikki vuokralaskut verkkolaskuina. Paperilaskuja lähetämme vain poikkeustapauksissa, ne kuormittavat ympäristöä mielestämme turhaan. 

 

Ellei vuokralasku tule vielä verkkolaskuna, olethan yhteydessä vuokrahallintoomme tämän lomakkeen kautta. 

Olethan yhteydessä vuokrahallintoomme alempana olevan lomakkeen kautta. 

 

Jos et voi jostain syystä käyttää tällä sivustolla olevaa lomakepalvelua, niin voit olla yhteydessä sähköpostilla: eqrehallinto@eq.fi. Jotta asia saataisiin käsiteltyä mahdollisimman pikaisesti, muistathan kuitenkin tällöin yksilöidä tarkkaan, mitä vuokrasopimusta, yritystä ja kiinteistökohdetta asia koskee. Kiitos! 

Vuokrasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen vuokralaisen luottoluokituksen muutos ei lähtökohtaisesti vaikuta vuokran määrään tai vuokravakuuden suuruuteen, ellei näin ole erikseen vuokrasopimuksessa sovittu. 

Usein kysytyt kysymykset aiheittain

Täältä löydät vastaukset esimerkiksi vuokrasopimusmalleja, laskutusta ja kiinteistöjä koskeviin kysymyksiin.

Etkö löytänyt vastausta?

Ellei vastausta löydy usein kysytyistä kysymyksistä, voit olla meihin yhteydessä ensisijaisesti lomakkeella, jolloin asiasi ohjautuu suoraan oikean vuokrahallinnon luo.

Voit myös lähestyä meitä sähköpostilla vuokralaskutuksiin liittyvissä asioissa 

Huomaathan, että palvelemme tässä sähköpostiosoitteessa ainoastaan vuokralaskutuksiin ja vuokravakuuksiin liittyvissä asioissa. Jos lähestyt meitä sähköpostilla, muistathan ystävällisesti sisällyttää viestiisi tiedot, mitä kohdetta ja mitä vuokrasuhdetta asia koskee, jonka perusteella osaamme ohjata asian oikean henkilön luo.

Haluatko soittaa?

Jos asiasi liittyy toimitilojesi vuokralaskutukseen tai vuokravakuuksiin, tavoitat meidän vuokrahallintomme normaaleina arkipäivinä klo 9-16 numerosta 09 6817 8777 (eQ:n vaihde).