Vuokravakuus

Kaikkien toimitilojemme vuokrasopimuksen vakuudeksi vuokralaisen tarvitsee asettaa vuokrasopimuksen mukainen vuokravakuus. 

 

Poikkeukset, jolloin vuokravakuutta ei tarvitse asettaa: 

 • Suomalaiset vakavaraiset pörssiyhtiöt 
 • Valtio, kunta tai vastaava 
 • Yksittäisten pysäköintipaikkojen tai pienten tilojen vuokrasopimukset 
 • Olemassa olevassa vuokrasopimuksessa ei edellytetä vuokravakuutta (kuitenkin jos tuota vuokrasopimusta uudistetaan, tällöin eQ Toimitilat pyytää toimittamaan normaalin vuokravakuuden) 

Vuokravakuus turvaa vuokranantajan etuja tilanteessa, jossa jostain syystä vuokralainen ei suorita vuokrasopimuksen mukaisia velvoitteita, esimerkiksi tilanteessa, jossa vuokralaisella ei ole varaa maksaa sovittua vuokraa. 

Vuokravakuuden määrä määritellään vuokrasopimuksessa.  

 

Ennen kuin toimitat vuokravakuutta, muistathan tarkistaa, että sen määrä vastaa vuokrasopimuksessa sovittua. 

 

eQ Toimitilojen tekemissä vuokrasopimuksessa vuokravakuuden määrä on yleensä 3-12 kuukauden ns. pääomavuokran (sis. ALV) määrää vastaava. Keskimääräisesti vakuuksien määrät riippuvat vuokralaisena olevan yrityksen luottoluokituksesta vuokrasopimuksen tekohetkellä: 

 

 • 3 kk = A-rating tai vastaava 
 • 4 kk = AN tai ei rating tai vastaava 
 • 6 kk = B-rating tai vastaava 
 • 12 kk = C-rating (huomaathan, että jossain tilanteessa C-rating voi estää vuokrasopimuksen tekemisen) 

Jos pääomavuokra (tai ns. bruttovuokra) on 1500 e/kk + ALV, eli yhteensä 1860 e/kk ja vuokravakuuden määräksi on sovittu 3 kk vuokraa vastaava summa, on vuokravakuuden määrä 5580 euroa. Laskennassa ei huomioida mahdollista ylläpitovuokraa tai muita mahdollisia vuokran eriä (esim. erilliset sähkö/vesiveloitukset tai vastaavat). 

Lähtökohtaisesti eQ Toimitilat hyväksyy vuokravakuudeksi Suomessa tunnetun vakavaraisen pankin antaman pankkitakauksen. Kaikki ns. yleisesti Suomessa tunnetut pankit ovat hyväksyttyjä takauksen antajia ja käsityksemme mukaan ainakin suurin osa pankeista näitä myös myöntää. Tämä tarkoittaa sitä, että pankki antaa takaussitoumuksen eQ:lle siitä, että vuokralaisena oleva yritys suorittaa kaikki vuokrasopimuksen mukaiset velvoitteet. Usein pankki saattaa vaatia vuokralaisyritykseltä jonkinlaista vastasitoumusta takauksen antamisesta. 

 

Takaus toimitetaan fyysisenä alkuperäisenä dokumenttina eQ:n vuokrahallintoon. 

 

Jos pankkitakausta ei jostain syystä voida antaa tai toimittaa eQ:lle, hyväksymme vakuudeksi myös vuokrasopimuksessa sovitun mukaisen vuokravakuuden määrän tallettamisen eQ:lle rahana. Rahavakuus maksetaan eQ:n erilliselle vuokravakuuksille tarkoitetulle pankkitilille, jossa eQ säilyttää rahavakuutta vuokrasopimuksessa mainitun ajan. Tilisiirtotiedot saat ottamalla yhteyttä vuokrahallintoomme lomakkeen kautta.

 

Vuokrasopimuksessa on voitu sopia vuokravakuudesta jotain muuta, jolloin noudatetaan sitä.

Vuokravakuuden tarkka toimittaminen määritetään vuokrasopimuksessa, mutta käytännössä se on aina ennen vuokrakohteen tilojen hallinnan luovutusta vuokralaiselle. 

 

Käytännössä siis tilojen avainten saamisen edellytyksenä on, että alkuperäinen vuokravakuusdokumentti on saapunut vuokrahallintoon. 

 

Pyydämme toimittamaan vuokravakuuden vuokrahallintoomme tavoitteellisesti vähintään viikkoa ennen suunniteltua tilojen luovutusta. Näin voidaan varmistaa, että avainten luovutus sujuu mahdollisimman sujuvasti.

Hyväksytty vuokravakuus toimitetaan eQ vuokrahallinnolle. 

 

Vuokravakuusdokumentti postitetaan alkuperäisenä paperina osoitteeseen: 

 

eQ Toimitilojen vuokrahallinto  
Aleksanterinkatu 19 A, 5. Krs 
00100 Helsinki 

 

Huomaathan, että osoitteessa ei ole asiakaspalvelua. 

 

Mahdolliset kysymykset vakuuden toimittamisesta:

Vuokrasopimuksen mukaisen vakuuden tulee olla voimassa koko vuokrakauden ajan.  

 

Jos vakuus vanhenee (esimerkiksi pankkitakauksen viimeinen voimassaolopäivä lähestyy), tulee vuokralaisen uudistaa vakuus antamalla vuokranantajalle uusi vuokrasopimuksen mukainen vakuus ennen kuin vanha vakuus vanhenee.  

 

Käytännössä usein uutta vakuutta haetaan omasta pankista ja uusi vakuus toimitetaan eQ:n vuokrahallintoon, kts. tarkemmin 

 

Uuden vakuuden voi aina myös suorittaa käteissuorituksena eQ:n erilliselle vuokravakuustilille. Pyydämme huomioimaan, että tilillä olevalle vakuudelle ei makseta korkoa.   

 

Katso edeltä, millainen vuokravakuus kelpaa, sikäli kuin vuokrasopimuksessa ole muuta sovittu. 

 

Usein eQ Toimitilojen vuokrahallinto on yhteydessä noin 3 kuukautta ennen nykyisen vuokravakuuden vanhentumista tarkempien ohjeiden kanssa.

Vuokravakuus vapautetaan takaisin vuokralaiselle sen jälkeen, kun vuokrakausi päättyy. 

 

Yleensä vakuus voidaan automaattisesti vapauttaa, sen jälkeen kun: 

 

 • Vuokratuissa tiloissa on järjestetty vastaanottotarkastus vuokranantajan edustajan kanssa hyväksytysti 
 • Kaikki saadut avaimet on luovutettu takaisin 
 • Vuokratut tilat on luovutettu ajallaan ja ovat vuokrasopimuksessa sovitussa kunnossa 
 • Kaikki vuokralaskut ja muut vuokrasopimuksen perusteella laskutetut erät on maksettu 
 • Muut mahdolliset vuokrasopimuksen mukaiset vuokralaisen velvoitteet on hoidettu (tällaisia saattaa olla esimerkiksi tietyt ylläpitotoimet) 

 

eQ Toimitilojen vuokrahallinto tekee vapauttamisen aina automaattisesti, kun edellä mainitut asiat ovat kunnossa. Arviolta vakuuden vapauttamisprosessiin kuluu reilu viikko, jos kaikki asiat ovat kunnossa vuokrasopimuksen päättymispäivänä. 

 

Jos jostain syystä eQ Toimitilojen mielestä vuokravakuus tulisi pidättää kokonaan tai joku osuus, pyrimme aina olemaan vuokralaiseen yhteydessä ja keskustelemaan korjaavista toimenpiteistä, joita vuokralainen voi tehdä vakuuden palauttamiseksi. 

 

Katso tarkemmin missä kunnossa vuokrattu tila tulee palauttaa.

 

Mahdolliset kysymykset vakuuden vapauttamisesta:

Usein kysytyt kysymykset aiheittain

Täältä löydät vastaukset esimerkiksi vuokrasopimusmalleja, laskutusta ja kiinteistöjä koskeviin kysymyksiin.

Etkö löytänyt vastausta?

Ellei vastausta löydy usein kysytyistä kysymyksistä, voit olla meihin yhteydessä ensisijaisesti lomakkeella, jolloin asiasi ohjautuu suoraan oikean vuokrahallinnon luo.

Voit myös lähestyä meitä sähköpostilla vuokralaskutuksiin liittyvissä asioissa 

Huomaathan, että palvelemme tässä sähköpostiosoitteessa ainoastaan vuokralaskutuksiin ja vuokravakuuksiin liittyvissä asioissa. Jos lähestyt meitä sähköpostilla, muistathan ystävällisesti sisällyttää viestiisi tiedot, mitä kohdetta ja mitä vuokrasuhdetta asia koskee, jonka perusteella osaamme ohjata asian oikean henkilön luo.

Haluatko soittaa?

Jos asiasi liittyy toimitilojesi vuokralaskutukseen tai vuokravakuuksiin, tavoitat meidän vuokrahallintomme normaaleina arkipäivinä klo 9-16 numerosta 09 6817 8777 (eQ:n vaihde).